Lastensuojelu ja some -opas

Uusi someopas lastensuojelun ammattilaisille

Lastensuojelun Keskusliiton (LSKL) julkaiseman Lastensuojelu ja some -oppaan ideana on kannustaa lastensuojelun ammattilaisia sosiaalisen median työkäyttöön. Sosiaalisen median palveluita ei vielä hyödynnetä riittävästi lastensuojelutyössä. Asiakkaan määritteleminä tavoitteina oli, että opas innostaa myönteisessä hengessä tutustumaan somen mahdollisuuksiin ja näyttää, miten sosiaalisen median palvelut taipuvat lastensuojelun työvälineeksi.

Opas haluttiin julkaista pelkästään sähköisenä ja sellaisessa muodossa, että lastensuojelutyön ammattilaiset voivat vaivatta tutustua oppaan sisältöihin esimerkiksi työmatkoillaan, keskeyttää lukemisen ja löytää helposti takaisin oppaan pariin. Tiedossa oli ennakkoon sekin, että LSKL:n muita oppaita käytetään paljon mobiilisti ja etenkin älypuhelimista.

Oppaan sisällön tuottamisessa, visuaalista ilmettä ja teknisiä ratkaisuja suunniteltaessa ”mobiili edellä” -ajattelu on keskeinen lähtökohta. Oppaan sisällöt rakennettiin ja palasteltiin sellaisiksi, että niitä on miellyttävä ja vaivaton lukea älypuhelimista. Luonnollisesti opas toimii pöytäkoneissa ja tableteissa yhtä lailla.

Toimivia ratkaisuja suunniteltiin muun muassa sivuilla navigointiin, niin että osioista toiseen on vaivatonta liikkua ja palata aloitukseen. Opas on runsaasti linkitetty ulkoisiin lähteisiin ja lisäaineistoihin, jolloin käytettävyyteen liittyvät kysymykset vaativat erityistä huomiota kohdissa, joissa oppaasta siirrytään ulos.

Oppaan visuaalinen ja tekninen suunnittelu: Veikko Anttila / Kinestasis Oy. Sisällön on toimittanut Helena Jaakkola.

Kommentit